9/8/16

"Παρατηρήσεις ενός κυνηγού σε επικίνδυνο έδαφος", Χρήστος Χ. Θεοφιλάτος



Παρατηρήσεις ενός κυνηγού σε επικίνδυνο έδαφος είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Χρήστου Θεοφιλάτου, που ομολογώ πως δεν θα διάβαζα αν δεν μου σύστηνε φίλος καλός και αγαπημένος- αν και ολίγον τι καμένος. 22 διηγήματα περιλαμβάνει η συλλογή, όλα στο ίδιο μοτίβο. Ήρωας το άλτερ ίγκο του συγγραφέως, Χρήστος Πατεράτος, ένας καλλιτέχνης, λογοτέχνης, κτλ που χλευάζει το λογοτεχνικό κύκλωμα ως έχει, κυνηγάει ασύστολα γκόμενες που πρέπει απαρέγκλιτα να είναι ψηλές, αδύνατες με προσόντα, και κατεβαίνει σε υπόγεια βιντεοκλάμπ για να το παίξει νταής σε πιτσιρίκια που βλέπουν τσόντες για να κάμουν πλάκα. 

Το μάτι μου έπεσε σε μια πολύ εκδηλωτική σγουρομάλλα στο βάθος, με ατίθαση κόμη και εξεζητημένο ντύσιμο μετα-χίπισσας που πολύ την έβρισκε εκείνο το βράδυ με τον εαυτό της. Πλησίασα κοντά στα τρία μέτρα για να τη δω καλύτερα. Από δίπλα είχε και μια τετράγωνα, θαρρείς, γεμάτη φίλη της με μεταβολικό σύνδρομο, για να αισθάνεται πως εκείνη ήταν πιο ευλογημένη από τον Θεό και να μην της φαίνεται κανένας άξιος και σήμερα να του ανοίξει τα πόδια της

Ως ένα σημείο το βιβλίο του Θεοφιλάτου έχει όντως πλάκα, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα, είναι αντισυμβατικό, εντελώς μη πολίτικαλι κορέκτ. Από την άλλη επειδή η γραφή του είναι τσαπατσούλικη και επιπόλαιη, όταν χάνεται το αστείο βγαίνει μια προσωπική πίκρα που αφήνει κακή επίγευση στον αναγνώστη. Κάποιες στιγμές μοιάζει με αγνή, καλή εμπάθεια. 

Ο Χρήστος Πατεράτος δεν ταυτίζεται φυσικά με τον συγγραφέα. Όμως την εικοστή φορά που κυνηγάει μια γυναίκα ενώ δίπλα της είναι μια άλλη, «με μεταβολικά προβλήματα» και για αυτό ασήμαντη, απλά βαριέσαι. Οι γυναίκες είναι ένα κομμάτι κρέας, οι καλλιτέχνες είναι όλοι ρεμπεσκέδες, στα σαλόνια είναι μόνο μικροαστοί οικογενειάρχες που έχουν ήδη πεθάνει αλλά δεν τους το έχουν πει. Αναπαράγοντας κάθε κλισέ που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο, ο Θεοφιλάτος οριακά μας δίνει να καταλάβουμε πως με αυτόν τον τρόπο το χλευάζει. Μένεις να αναρωτιέσαι για τις προθέσεις του. Κι αυτές του «πάντα εγώ έχω δίκιο για αυτό δεν με παίζουν» ήρωα του. 

Θα ήθελα σίγουρα να ξαναδιαβάσω βιβλίο του Χρήστου Θεοφιλάτου. Τούτη τη φορά ίσως με μεγαλύτερη ραχοκοκκαλιά στην ιστορία, πλαίσιο και γραφή λιγότερο χύμα.




"Παρατηρήσεις ενός κυνηγού σε επικίνδυνο έδαφος", Χρήστος Χ. Θεοφιλάτος, εκδ. Κέδρος, 2016, σελ. 236

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/8/16, 2:06 π.μ.

    Αγαπητη κυρια Μαλακατέ, εχω διαβασει το βιβλιο του Χρηστου Θεοφιλατου με το οποιο περασα πολυ καλα για οσο κρατησε, δυστυχως λιγο, γιατι το ρουφηξα γρηγορα εφοσον με διασκεδαζε ανελπιστα. Ουσα γυναικα με χιουμορ δεν με προσεβαλε τιποτα απο το γνησιο χιουμορ του συγγραφεα που καθουλου προχειρο ή τσαπατσουλικο δεν βρηκα οφειλω να πω εδω. Λιγο να εχει διαβασει κανεις (κ ας μην ειναι της..φιλολογιας οπως εγω) καταλαβαινει οτι η γραφη ειναι πολυ προσεγμενη στην καθε λεξη της! Μπορει να μην σας αρεσε το περιεχομενο κ ειναι δικαιωμα σας!Αλλα αποπροσανατολιζετε τον οποιο μελλοντικο αναγνωστη τον δολιο, με το να γραφετε για τσαπατσουλικο γραψιμο για αυτη την συλλογη διηγηματων που καυτηριαζει την μοναξια στην πολη με τοσο χιουμορ κ ειναι πραγματικα τοσο προσεγμενη στην τελευταια της λεπτομερεια. Περασα ωραια οσο κρατησε! Το συστηνω ανεπιφυλακτα! Οποιος δεν γελασει με τις περιπετειες του ηρωα κ τις δευτερες σκεψεις του, εχει προβλημα πραγματικα! Αλλα ειναι κ αυτο ενα απο τα θεματα του καιρου μας που καυτηριαζει ο συγγραφεας!
    Κυριε Θεοφιλατε περιμενουμε το επομενο! Κυρια Μαλακατε..μαλακωστε λιγο..δεν ειναι πολεμος, απλα μια οψη της πραγματικοτητας ειδομενη με χιουμορ! Ας γελασουμε λιγο.Το εχουμε ολοι αναγκη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη Ανδρινοπούλου η υπογράφουσα του άνω σχολίου!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Απλά την άποψή μου έγραψα. Ο καθένας διαβάζει διαφορετικά κάθε βιβλίο.

      Διαγραφή
    4. Πάντως φαντάζομαι πως ως φιλόλογο θα σας ενόχλησαν τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

      Διαγραφή
    5. Τα ορθογραφικα κ συντακτικα λαθη ενοχλουν τους διορθωτες κ τους εκδοτικους που τα φροντιζουν! Η ουσια ειναι τοσο μακρια σας..ευχομαι καποτε να συναντηθειτε..

      Διαγραφή