4/4/09

Το κάθετο ταξίδι, Enrique Vila-Matas


Ο Ε. Βίλα Μάτας είναι Ισπανός. Ίσως αυτό να με τράβηξε για να αρχίσω να τον διαβάζω, ο καθένας έχει τις προκαταλήψεις του, αγοράζει βιβλία με τον δικό του υποσυνείδητο τρόπο. Το "Κάθετο ταξίδι" , είναι μια αργή ιστορία που δε γίνεται βαρετή. Ένας εβδομηντάρης επιχειρηματίας, ξεκινά ένα ταξίδι χωρίς σκοπό άλλο από το να απομακρυνθεί από την πόλη του. Εκεί βρίσκεται η γυναίκα του, που ύστερα από πενήντα χρόνια κοινής ζωής, του ζήτησε να γεράσουν χωριστά. Έτσι ξεκινά μια περιήγηση σε πόλεις της Ιβηρικής.

Ένας άντρας που έχει συνηθίσει να μετρά, επιτυχημένος, βρίσκεται έξω από τα νερά του, μόνος, με τα φαντάσματα που δεν πίστευε ότι είχε, αποδεικνύοντας κάθε στιγμή πως όλα όσα είχε παγιωμένα στο μυαλό του μπορούν να καταρρεύσουν. Ακόμα περισσότερο πως η ζωή, ακόμα και στα εβδομήντα, μπορεί να σου επιτρέψει να αναθεωρήσεις, να μυηθείς σε αυτό που πριν περιφρονούσες.

Το βιβλίο είναι γοητευτικό, χωρίς να είναι αριστούργημα. Έχει πάντως το ενδιαφέρον του και νομίζω ότι μπορεί να ανοίξει δρόμους για να διαβάσει κανείς και τα υπόλοιπα βιβλία του Μάτας.

"Το κάθετο ταξίδι", Ενρίκε Βίλα Μάτας, μετ. Ελεάνα Τσόκα, εκδ. Καστανιώτη, 2004, σελ. 261

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/4/09, 8:01 μ.μ.

    To "μπαρτλεμπι και σια" ειναι αριστουργημα... ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα συμφωνήσω.... Επιφυλλάσομαι κάποια στιγμή να το παρουσιάσω από αυτή τη σελίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή