25/4/09

"Μια ιδιοτροπία της φύσης", Nadine Gordimer



Στο μυθιστόρημα της Ναντίν Γκόρτιμερ «Μια ιδιοτροπία της φύσης», η Χιλέλα, ένα λευκό κορίτσι γεννημένο στη Νότιο Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ βρίσκει τον τρόπο μέσα από την προσωπική της ιστορία να χειραφετηθεί και να αγωνιστεί ενεργά για την επιστροφή της Αφρικανικής ηπείρου στους κυριαρχία των Αφρικανών. Η ηρωίδα μεγαλώνει μακριά από την μητέρα και τον πατέρα της, ανάμεσα στα σπίτια των θείων της, όπου κυριαρχούν πολύ διαφορετικές νοοτροπίες.

Η μια είναι μια κλασική λευκή πλούσια της εποχής που χρησιμοποιεί τους μαύρους σαν υπηρέτες, ενδιαφέρεται για τα ψώνια, και τις ανέσεις της και κλείνει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει γύρω της. Η άλλη είναι πολιτική ακτιβίστρια σε βαθμό ενοχικό, ενώ μετέχει στην κοινωνία των λευκών, αγωνίζεται για τους μαύρους. Η πρωταγωνίστρια όμως δεν αρχίζει πραγματικά να συνειδητοποιεί το τι συμβαίνει στη Νότιο Αφρική παρά μόνον όταν από μια ιδιοτροπία βρίσκεται μόνη στα δεκαοκτώ της να προσπαθεί να ορίσει μόνη την μοίρα της μακριά από την προστασία των δυο σπιτιών.

Το βιβλίο είναι μια εξαιρετική αφήγηση για την ταραγμένη εκείνη εποχή σε μια χώρα που άργησε τόσο πολύ να ενστερνιστεί έστω και την επίφαση της ισότητας ανάμεσα στις φυλές. Αλλά η αξία του δεν είναι μόνον «διδακτική». Η ιστορία της Χιλέλα θα μπορούσε να είναι γοητευτική σε οποιοδήποτε ιστορικό πλαίσιο. Αυτό είναι που κάνει βιβλία αυτού του είδους πετυχημένα και άξια να διαβαστούν.

"Μια ιδιοτροπία της φύσης", Ναντίν Γκόρντιμερ, μετ. Γιάννα Μυράτ, εκδ. Καστανιώτη, 2005, σελ. 474

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου