23/3/17

«Μαγεμένος τόπος, Rene Denfeld



«Μαγεμένος τόπος» κι ένας αφηγητής με μοναδική ενσυναίσθηση, παντογνώστης και συμπονετικός, κυνικός και λυρικός. Ένας θανατοποινίτης αφηγητής σε μια βρωμερή και τρισάθλια πτέρυγα φυλακών παλαιού τύπου, με επιλεκτικό αυτισμό, που δεν μιλά, αλλά μπορεί και διαισθάνεται όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Μια σπασμένη κιθάρα. 

Όλα είναι σπασμένα στο μυθιστόρημα της Rene Denfeld, «Μαγεμένος τόπος», που κυκλοφορεί στην αστυνομική σειρά του Μεταιχμίου, αλλά μάλλον δεν ανήκει εκεί. Οι πρωταγωνιστές της, πίσω και μπρος από τα κάγκελα, είναι βαθιά και βαριά πληγωμένοι. Πρώτη η κυρία- η ερευνήτρια που βοηθά στην αναψηλάφηση των υποθέσεων των θανατοποινιτών, όταν φτάνει η δική τους ώρα. Έπειτα ο αποσχηματισμένος ιερέας, ο διοικητής της φυλακής, ο Γιορκ- ο μόνος θανατοποινίτης που ζήτησε ο ίδιος να πεθάνει και την υπόθεσή του ανέλαβε η «κυρία». 

Το περιβάλλον της φυλακής είναι ζοφερό. Διεφθαρμένοι φύλακες σπρώχνουν μικρά αγοράκια μες τα κελιά γυμνασμένων μπρατσαράδων, κυριαρχούν οι κλίκες, τα μαχαιρώματα, οι αδικίες. Κι ο αφηγητής τα αφουγκράζεται όλα αυτά, από το κελί του, που δεν βλέπει ούτε ένα κομματάκι ουρανό. Αλλά τον προστατεύει από την παρουσία των υπολοίπων. Όνειρο των περισσότερων θανατοποινιτών είναι να βγουν από κει και να πάνε ισόβια στην κλασική φυλακή, να μπορούν να αγγίζουν και να αγγίζονται, να έχουν επισκεπτήριο, να βλέπουν καθαρό ουρανό. Όχι όλων. Για κάποιους κόλαση είναι οι άλλοι. 

Το βιβλίο της Denfeld δεν συγχωρεί, ούτε δικαιολογεί κανέναν. Δεν κάνει πιο συμπαθείς τους εγκληματίες. Ρίχνει όμως φως στο τι τους οδήγησε εκεί, βάζει τους ήρωες να πάρουν σαφείς ηθικές αποφάσεις. Δεν λυτρώνει, γιατί λύτρωση σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει. Αλλά κατανοεί. Με έναν τρόπο ασήκωτο. 

Η Rene Denfeld είναι κι η ίδια ερευνήτρια σε υποθέσεις θανατοποινιτών όπως και η βασική της ανώνυμη ηρωίδα, η κυρία. Ξέρει εκ των έσω τι συμβαίνει σε ανάλογες φυλακές, αλλά και τι οδηγεί τους ανθρώπους σε αποτρόπαια εγκλήματα. Η ματιά της είναι διεισδυτική, βαθιά. Πέρα όμως από τα πραγματολογικά στοιχεία, κατορθώνει να γράψει ένα ευαίσθητο, συναρπαστικό βιβλίο μυθοπλασίας, να μετουσιώσει όλα τα γεγονότα, που τα ξέρει καλά, και φαίνεται πόσο την πληγώνουν, σε τέχνη. 



                                                                                 Κατερίνα Μαλακατέ





«Μαγεμένος τόπος, Rene Denfeld, μετ. Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Μεταίχμιο, 2015, σελ. 319

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου