12/6/13

Μαύρο



Χθες βράδυ κοιμήθηκα κατά τις 12. Είχε ήδη πέσει το σήμα της ΕΡΤ στην περιοχή, εκεί γύρω στις 11:30 κι είπα στον άντρα μου να μη με ξυπνήσει αν συνέβαινε κάτι, θα το καταλάβαινα από τον ήχο από τις ερπύστριες. Αστειευόμουν. Προφανώς.

Την πρώτη μου μεγάλη σχέση την έκανα με τον εξής βδελυρό τρόπο. Διηγούμουν στην τότε καλύτερή μου φίλη πόσο με είχε ενθουσιάσει ένας νέος τραγουδοποιός που είχα δει σε εκπομπή της ΈΤ1 (τότε που η Μπήλιω δεν ήταν μόνη, τόσο παλιά), είχαμε μόλις αγοράσει το cd του και το ακούγαμε μαζί. Όταν λίγο αργότερα της μίλησε κι ένας συμφοιτητής της για αυτήν την εκπομπή θεώρησε πως είμαστε οι μόνοι δυο άνθρωποι εν Ελλάδι που βλέπουμε ΕΤ1 και πως έπρεπε να μας γνωρίσει.

Ναι, δεκαπέντε χρόνια πριν κανείς δεν έβλεπε δημόσια τηλεόραση. Και δεκαπέντε χρόνια μετά κανένας πάλι δεν έβλεπε. Όμως παρ’ όλες τις γνωστές λαμογιές του δημόσιου τομέα ήξερες πως είναι εκεί, κάποτε χωρίς πρόγραμμα. Κι αν κάποια στιγμή σου τη βαρούσε μες στη νύχτα να ανοίξεις τηλεόραση θα ήταν η μόνη που είχε μια ταινία της προκοπής να δεις. Στην τελική εμένα θα με πονέσει πιο πολύ το ραδιόφωνο, το 2ο και 3ο πρόγραμμα και ο Κόσμος. Και τον μικρούλη που θα χάσει τα δεινοσαυράκια του που έβλεπε ευλαβικά κάθε μεσημέρι. Είναι αυτό το θέμα όμως;

Είναι και αυτό. Σε έναν τόπο που οι βιντεοκομιστές κάμνουν εκπομπή για 18η χρονιά, που αποκαλύψεις κάνει ο Τράγκας και ειδήσεις ο Ευαγγελάτος μετά της χαρωπής συμβίας του, ό,τι έστω ξεφεύγει από τη νόρμα είναι καλό. Από την άλλη υπάρχει ένα θέμα μεγαλύτερο, πολιτικό που μου διαφεύγει. Γιατί άραγε έγινε τόσο εκκωφαντικά τούτη η διακοπή; Για να καλυφθεί το φιάσκο της ΔΕΠΑ; Πολύ αμφιβάλλω πως οι περισσότεροι το είχανε πάρει χαμπάρι. Για να πέσει η κυβέρνηση; Μα γιατί να πάρει τέτοιο ρίσκο ο ογκόλιθος που μας κυβερνά όταν οι δυο πολιτικοί εταίροι του είναι αυτή τη στιγμή ανύπαρκτοι; Για να εκτονώσει λίγο από τον ατμό στη χύτρα; Μα, ήδη μας ταΐζει με το κουταλάκι την επερχόμενη «έξοδο από την κρίση».

Τείνω να πιστέψω πως πρόκειται για καθαρή, ατόφια βλακεία. Για έπαρση πολιτική που οδηγεί τους φαύλους σε δικτατορίες και τους ανίκανους έξω από την πόρτα. Ο δε χειρισμός της κατάστασης, βάζω τα ΜΑΤ να ρίξουν μαύρο- που θυμίζουν Κατοχή είναι ακόμα περισσότερο βδελυρός και άσκοπος. Έχασα πια το πολιτικό μου ένστικτο, δεν μπορώ με δυο κουβέντες να καταλάβω πως θα κινηθεί έστω και μαζικά ο κόσμος. Κοιτάω γύρω μου. Δεν κοιμήθηκα μόνο εγώ ήσυχα χθες βράδυ και πάτησα like σε δυο τρία ποστ στο facebook το πρωί. Είμαστε πολλοί. Και κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

  

25 σχόλια:

  1. Ο άντρας μου μου θύμισε πως πριν 20 χρόνια βλέπαμε confusion και πριν 15 jammin στην ΕΤ3. Α, και πως ο Θέμος κόπηκε λέει την περασμένη εβδομάδα. Τηλεορασοάσχετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο,τι θέλω γράφω όταν είμαι στη δουλειά...confuzio ήθελα να πω...

      Διαγραφή
  2. Αν και δεν έβλεπα σχεδόν καθόλου κρατική τηλεόραση έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από καλές ταινίες, βιβλιοφιλικές εκπομπές, εκπομπες για την τεχνολογία - γενικώς ό,τι με ενδιαφέρει.

    Δεν ξέρω αν έπρεπε να κλείσει ή οχι, αλλά ο τρόπος που έκλεισε μέσα σε λίγες μόνο ώρες με τους παρουσιαστές να κάνουν ζωντανή αναμετάδοση, καθώς οι πομποί απενεργοποιούνταν ένας-ένας σε όλη την Ελλάδα, ήταν πρωτάκουστος και μου θύμισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε όλους μας θύμισε άσχημα πράγματα. Και η επιστημονική φαντασία είναι το καλό σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνώ με όσα γράφεις.Αν και αφιερώνω πολύ λίγο χρόνο στην τηλεόραση, η ερτ , με τα πολλά στραβά της και το συμμάζεμα που χρειαζόταν, ήταν το μόνο κανάλι με μια ποιοτική ζώνη ταινιών και πραγματικά αξιόλογες εκπομπές.Ποιο θα είναι τώρα το κανάλι που θα στεγάσει τον εξάντα ή τη μηχανή του χρόνου;Μα περισσότερο από όλα με τρόμαξε ο τρόπος.Αυτό το αποφασίζουμε και διατάζουμε. Αυτή η λογική του Blitzkrieg.Που ακούστηκε τα ΜΑΤ να κατεβάζουν τους πομπούς;Το παιχνίδι έχει αρχίσει από καιρό να χοντραίνει επικίνδυνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, και τα καταπίνουμε όλα αμάσητα χαρωποί, ως να καεί η γούνα μας

      Διαγραφή
  5. Εγώ αντιθέτως ξαγρύπνησα έως τις 4:30 παρακολουθώντας Ερτ μέσω των αναμεταδόσεων που έκαναν διάφορες ιστοσελίδες. Εξάλλου, είμαι τόσο μακριά για να ακούσω τις ερπύστριες να με ξυπνούν, που προτίμησα να τις ακούσω με αναμετάδοση! Αν κάποιος παρακολουθούσε αυτές τις "διαφορετικές" ειδήσεις θα νόμιζε ότι ζούσε σε όνειρο. Έβλεπες ανθρώπους που, υπό την έκπληξη μιας ξαφνικής απόλυσης (και όσα συνεπακόλουθα), έλεγαν ειδήσεις με τέτοιον τρόπο που πίστευες ότι είχε εξαφανιστεί διαπαντός (σαν τους δεινόσαυρους) δεκαετίες τώρα από την τηλεόραση. Αλήθεια, λέγεται αυτός ο τρόπος!

    Όσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμά της, σπάνια με απογοήτευε μια εκπομπή της Ερτ. Η διαφορά μεταξύ του 2 (Νετ) και του 4 (Αντ1) ή του 3 (Ερτ3) και του 5 (Μέγκα), πάνω στο τηλεχειριστήριό μου είναι πολύ μικρή, όμως, η ποιότητα των προγραμμάτων στην οθόνη, είναι ασύλληπτα μεγάλη! Αν κάνεις ένα ζάπινγκ τώρα στην τηλεόρασή σου, θα καταλάβεις την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει. Είναι γεμάτη με πολυκαιρισμένα αδιάφορα σήριαλ. Και ειδικά τις μέρες, όπως σήμερα που η ΕΣΗΕΑ έχει προκηρύξει απεργία των δημοσιογράφων, θλίβεσαι ακόμα περισσότερο που δεν υπάρχει ένα "ζωντανό" πρόγραμμα να δεις. Φαντάσου την ειρωνεία, να θεωρούνται οι "νεκρωμένες" ειδήσεις του Μέγκα, "ζωντανό" πρόγραμμα!

    Αυτό που με πληγώνει περισσότερο, είναι το ραδιόφωνο. 8 χρόνια ξυπνούσα και κοιμόμουν με Τρίτο πρόγραμμα! Μου είναι αδιανόητη η απώλεια.

    Υ.Γ. Ευτυχώς που δε ζει ο Χατζιδάκις για να μάθει ότι αναστέλλουν πραξικοπηματικά την λειτουργία του Τρίτου.

    Υ.Γ. Δυστυχώς που δε ζει ο Χατζιδάκις για να απαντήσει σε μια τέτοια πρόκληση!

    Υ.Γ. Η Ερτ εκπέμπει (για πόσο ακόμα;) από εδώ: http://www.thepressproject.gr/live/44219/Louketo-stin-ERT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως σήμερα το μεσημέρι γυρνώντας από τη δουλειά δεν είχε τίποτα να δεις, το γυρίσαμε στο nickelodeon και το παιδί δεν είχε γυρίσει ακόμα!!!

      Γενικά κατάντια, που ξεμείναμε με τα απομεινάρια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

      Υ.Γ. Άσε καλύτερα που δε ζει ο Χατζηδάκης, κατάντια

      Διαγραφή
  6. Κατερίνα για τον καθένα μας, είτε έβλεπε τη ΝΕΤ είτε όχι, η δημόσια τηλεόραση σήμαινε κάτι, έκανε μακράν τη διαφορά.

    Εκείνο που διαισθάνομαι ότι μας φοβίζει, πέρα από τον αποκρουστικό τρόπο που διέκοψε τις εκπομπές της, είναι το τι πρόκειται να πάρει τη θέση της. Αυτό ΝΕΡΙΤ που ακούστηκε, πέρα από κακόηχο μου φαντάζει και πέρα για πέρα αντιαισθητικό. Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βεβαίως ελαφρά πιο κομματικό, αν κάτι τέτοιο γίνεται...

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος12/6/13, 4:25 μ.μ.

    Περα απο το ποσο μεγαλη απωλεια ειναι το κλεισιμο της ΕΡΤ για τον πολιτισμο ( τηλεοραση δεν εχω, αλλα το δευτερο και τριτο προγραμμα που ακουγα ηταν πραγματικη οαση στην πολιτιστικη ερημο ολων των σκουπιδιων των ιδωτικων σταθμων), το πιο φοβερο ειναι οτι με πραξη νομοθετικου περιεχομενου - ουτε το συνταγμα τους δεν σεβονται - ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ 2.700 εργαζομενοι. Ετσι απλα εμειναν στο δρομο μεσα σε ενα απογευμα. Μεσα σε ενα απογευμα.Ειναι τρομακτικο.Νομιζω οτι ολοι πρεπει να ειμαστε εξω απο το ραδιομεγαρο αποψε και αυριο να απεργησουμε και να ειμαστε παλι εκει.
    Αν οχι τωρα, ποτε?

    ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.

    ΥΓ. Εχθες το βραδυ, οπως και καθε βραδυ οταν γυρισα σπιτι πατησα στη μνημη την συχνοτητα του τριτου προγραμματος. Στη θεση του "νυχτερινου ανθολογιου" αυτης της υπεροχης εκπομπης "για τις μικρες ωρες της νυχτας" υπηρχε ενα απολυτο κενο, μια εκκωφαντικη σιωπη, μια απεραντη θλιψη για οσους ανθρωπους ξενυχταμε μονοι και μας κρατουσε συντροφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως για το ραδιόφωνο ενοχλούμαι πιο πολύ. Και φυσικά από τον τρόπο που έγινε.

      Διαγραφή
  8. Μπορώ να καταλάβω το κύμα συμπαράστασης για την ΕΡΤ και κυρίως για τους εργαζόμενους, μπορώ πραγματικά να δείξω κατανόηση και να συμπαρασταθώ. Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι γιατί δεν έγινε ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΧΑΜΟΣ όταν καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, που θεωρώ ότι είναι το μέγιστο κακό που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση εν ονόματι της κρίσης.Τι σκατά έκανε η δημόσια τηλεόραση γι' αυτό; που είναι και "η φωνή του λαού" (λέμε τώρα); Και ναι έχω οργή μέσα μου και διόλου δε με νοιάζει αν πει κάποιος ότι διαιωνίζω την κόντρα δημοσίου και ιδιωτικού υπαλλήλου. Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: ξέρω άνθρωπο που καθαρίζει κλίβανο σε εργοστάσιο και παίρνει 450 ευρώ, χωρίς ασφάλεια για το αύριο, αν απολυθεί δε θα πάρει αποζημίωση, και αν αύριο του πουν ή μένεις με 300 ευρώ ή φεύγεις, θα κάτσει και θα το βουλώσει κιόλας! Και η δημόσια τηλεόραση όχι απλά δεν τον προστάτεψε, του έσκαψε και τον λάκκο. Ναι! Ήταν αντιδημοκρατική κίνηση να κλείσει η ΕΡΤ. Δεν ήταν η πρώτη όμως, γιατί αυτά παθαίνει μία κοινωνία εγωιστών μικρών ανθρωπάκων. Κόλακες ανασφαλείς για τα τομάρια τους.

    ΥΓ Όσο για το θεσπέσιο πρόγραμμα της ΕΡΤ είχε τα καλά του, είχε όμως και κάτι εμετικά τύπου "Στην υγειά μας" και κάτσε μέσα ηλίθιε μικροαστέ που δεν έχεις λεφτά να βγεις έξω και παρακολούθα εμάς να τρώμε, να πίνουμε και να διασκεδάζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/6/13, 6:01 μ.μ.

      Προφανως και ετσι ειναι. Αλλα να σου θυμισω οτι απεργιες και τεραστιες διαδηλωσεις ειχαμε και το 2010 και τον ιουνιο του 2011 και το 2012.Ειναι τιμη για ολους αυτους που συμμετειχαν και ντροπη γι αυτους που δεν συμμετειχαν...ειτε ηταν ιδιωτικοι ειτε δημοσιοι υπαλληλοι ειτε ανεργοι.

      ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.

      Διαγραφή
    2. Εγώ δε μιλώ γι' αυτούς που κατέβηκαν στο δρόμο. Μιλώ για τη στάση της ΕΡΤ.

      Διαγραφή
    3. Η στάση της ΕΡΤ ήταν όπως κάθε κομματόσκυλου. Αλλά τί θα κάνουμε εδώ; Αντίποινα;

      Διαγραφή

    4. μη χολλυγουντιανές ταινίες ( χωρίς καραμαλακισμένες διαφημίσεις),"σημείο art","οι κεραίες της εποχής μας","παρασκήνιο","Balkan Εxpress"...

      συστηματικά όχι,δεν έβλεπα-ποιός βιβλιόφιλος προτιμάει την τηλεόραση-έτσι πρόχειρα κι ενδεικτικά όμως τα παραπάνω,ναι... και μια χαρά τα εύρισκα...

      μη ξεχάσω το ραδιόφωνο...το ραδιόφωνο....κυρίως αυτό...χρόνια ολόκληρα η συντροφιά μας σε αμαγάριστες από πλαστική καρέκλα παραλίες..ως την τελευταία γωνίτσα...

      γιατί ΕΡΤ δεν ήταν μόνον η Στάη και τα ηλίθια πάνελ της,ούτε ο σπυρογειάς και η ολίγον από σκυλάδικο πίστα του, ούτε βέβαια ο (κάθε)Λιάτσος...

      κι αυτό, που διαισθανόμαστε ότι πρέπει να το πράξουμε επιτέλους,δεν αφορά πια την ερτ αλλά την ίδια την Δημοκρατία...

      λοιπόν όποιος μπορεί ας αντισταθεί,όπως μπορεί...όπως νιώθει…ας βγει (και )στον δρόμο... άμα έτσι το καταλαβαίνει…τις κομματικές αισθητικές θα κοιτάξουμε τώρα...

      ….γιατί αλλιώς θα μας φιμώσουνε όλους…ή δεν το πιστεύετε;


      Διαγραφή
    5. Μας έχουν ήδη φιμώσει. Και σε 2 μέρες θα το έχουμε ήδη ξεχάσει...

      Διαγραφή
  9. ούτε για αντίποινα μίλησα. είπα άλλωστε ότι μπορώ να συμπαρασταθώ. εκφράζω καθαρά τα συναισθήματά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο filoteo. Δεν μίλησες για αντίποινα, μάλλον εκφράστηκα λάθος. Απλά το θέμα της ΕΡΤ ίσως να μην είναι τόσο σημαντικό όσο η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, είναι ενδεικτικό όμως του πως μας χειρίζονται πια. Δεν φοβούνται τίποτα, δεν τους νοιάζει τίποτα.

      Διαγραφή
    2. Ε τι να φοβούνται Κατερίνα μου σε μια χώρα που δουλεύει μια χαρά το διαίρει και βασίλευε; είναι πιο βαθύ το πρόβλημα, είμαστε ένα μάτσο αμόρφωτοι. Αλλά δε θα θρηνήσω για το Σαν σήμερα και την Κυριακή στο χωριό, ούτε για την ιστορία του Χατζιδάκι στην ΕΡΤ, αυτά μένουν. Λυπάμαι όμως για την παντελή απουσία αλληλεγγύης.

      Διαγραφή
  10. Τέσσερις κλάδοι είναι ήδη σε επιστράτευση.Και το κατάπιαμε κι αυτό αμάσητο, επειδή οι συνδικαλιστές τους είναι ό,τι είναι-αυτοί του Μετρό πρώτοι και καλύτεροι,συμφωνώ,ξέρω τι θα πείτε,αναλφάβητα τραμπούκια της (καραμανλο)σαμαρικής (ακρο)δεξιάς χωμένα εκεί με μισθούς που εγώ η πτυχιούχα, που δεν ονειρευόμουν και ποτέ πισίνες και βιλάρες βέβαια ,δεν τους έχω δει ούτε στο ύπνο μου,κι εσείς παρομοίως φαντάζομαι- χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι αλλού είναι το ζουμί,στο εξής απλό :ότι έρχεται όλων η σειρά.Όλων μας.Όλης της χώρας,ό,τι θα έχει απομείνει απούλητο δηλαδή.
    Και δεν κάνω τον Νοστράδαμο,το... μνημόνιο λέει αναλυτικά τί μέλλει γενέσθαι.Και το υλοποιούν χωρίς τσίπα,δεν νοιάζονται ούτε για τα προσχήματα πια.Αυτό και μόνο μου φτάνει για να σηκωθώ απ΄το καναπεδάκι. Και να πάω (και )στην Ερτ.Κι ας πέφτω πάνω σε καντίνες με σουβλάκια κι ευτυχισμένους περιπτεράδες που πουλάνε εμφιαλωμένα νερά 1 ευρώ το μικρό μπουκάλι κι ας μου την δίνει η ατμόσφαιρα σούπας που τα κομματικά επιτελεία μαγειρεύουν και που της έχει κόψει προ πολλού το αυγολέμονο, που θα την νοστίμιζε, ίσως....
    Ο κόσμος είμαστε το κλειδί.Όσο πιο πολύς τόσο πιο καλά.Και δεν μπορεί μονίμως να είναι μόνο ο κόσμος τής ευρύτερης αριστεράς (ειδικά της ανένταχτης) αυτός,που τρώει το εκάστοτε πακέτο και βιώνει και την ήττα του μετά μα και τα ακούει κι από πάνω.Δεν αρκεί αυτός ο κόσμος για να περιμένουμε μήπως και...Με την παθογένειά του παλεύει κι αυτός....Την διαίρεσή του ή όχι....Τον ενθουσιασμό του ή όχι…

    Το μνημόνιο δεν έχει προτιμήσεις,το χαράτσι δεν ξεχωρίζει σε αριστερά και μη τα σπίτια μας…Έτσι το θέμα δεν είναι η ΕΡΤ πχ κι οι διάφοροι αριστεροδέξιοι συνδικαλιστές ή οι δημοσιογράφοι που τώρα που είδανε την πόρτα άνοιξαν τα στόματά τους,είναι η ίδια η ζωή μας που την διαλύουν με κάθε τρόπο,κάθε ευκαιρία,κάθε κίνησή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Βιβή μου. Αλλά παρ' όλα αυτά παραμένω θεατής. Όπως όλη η Ελλάδα. Ακόμα δεν ξυπνάμε...

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος13/6/13, 8:45 μ.μ.

    Βιβή μου, η σχέση μας με την εξουσία είναι όπως η σχέση μας με το ταίρι μας. Όσο η ζωή μας μαζί του είναι υπό διάλυση, έχουμε πάντα την ελπίδα ότι θα τα ξαναβρούμε και ότι όλα θα γίνουν όπως παλιά. Δεν χωρίζουμε παρά μόνο όταν όλα έχουν γίνει συντρίμμια και δυστυχώς τότε είναι πολύ αργά...Έχουμε χάσει ήδη τη μισή ζωή μας.
    Ε.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή