28/3/14

500.000 views μετά...




Αύριο είναι τα γενέθλια του Διαβάζοντας. Αισίως κλείνει τα πέντε χρόνια και περπατά στο έκτο της λειτουργίας του. 579 αναρτήσεις και πάνω από 500.000 επισκέψεις μετά, έχω ακόμα όρεξη να το ανανεώνω συχνά, να απαντώ σε mail και inbox, να ακούω συμβουλές για βιβλία, να δίνω συμβουλές για βιβλία, να αλληλεπιδρώ με όλους τους τρόπους με τους βιβλιόφιλους που μπαίνουν στο ιστολόγιο για να πάρουν μια ιδέα για τα επόμενά τους διαβάσματα, να δουν αν συμφωνούμε για αυτά που έχουν ήδη διαβάσει ή για να κάνουν απλά χάζι.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια έγιναν κοσμοϊστορικές αλλαγές στη ζωή μου. Δηλαδή μη φανταστείτε, απλά, καθημερινά πράγματα. Όταν το ξεκίνησα ήμουν μια κοπέλα 29 χρονών που διάβαζε και δούλευε πολύ ως φαρμακοποιός. Τώρα είμαι μια γυναίκα 35 χρονών παντρεμένη με δυο παιδιά, έχω εκδώσει ένα βιβλίο, έχω ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο αλλά τα βασικά δεν άλλαξαν : διαβάζω και δουλεύω πολύ (στο βιβλιοπωλείο αλλά πρέπει να γυρίσω και στο φαρμακείο, πώς να το κάνουμε τώρα). 

Έχω πολλά για τα οποία πρέπει να ευγνωμονώ το blogging και για αυτό δεν πρόκειται έτσι εύκολα να το απαρνηθώ. Για αρχή έβαλε τα διαβάσματα μου σε μια σειρά, με γλίτωσε από τη σαβούρα, από τον σωρό- τώρα πια όλο και πιο σπάνια αγοράζω βιβλία από το οπισθόφυλλο, ξέρω τι θέλω να διαβάσω και πότε. Από την άλλη είναι συχνά η ψυχοθεραπεία μου, το προσωπικό μου ημερολόγιο, η διέξοδος από την καθημερινότητα. Έχω ένα κακό κι ένα καλό. Είμαι εύκολη στην πρώτη επαφή, δύσκολη στην δεύτερη∙ το πρώτο τείχος δεν υπάρχει, το δεύτερο είναι σχεδόν αδιαπέραστο. Μπορώ να λέω πολλά με πολλούς αλλά λίγα με πολύ λίγους. Αυτόν τον κόμπο τον λύνει το blogging και το γράψιμο, με αφήνουν να εκδηλωθώ και να απλωθώ.

Δεν θέλω καθόλου να μπω στην διαμάχη ανάμεσα στα απλά κείμενα του «βιβλιοblogging» και τα σύνθετα της «κριτικής». Ο καθένας έχει τον χώρο και τον χρόνο του, τον τρόπο του να βλέπει τα πράγματα. Ούτε σε κουβέντες για το αν πρέπει ή όχι να έχω σαφή πολιτική στάση μέσα από αυτό το blog. Έχω, είναι συχνά φανερή, άλλοτε όταν δεν θέλω παραμένει μόνο για μένα. Κι αν αρχίσω να παίρνω πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μου, μπορείτε πάντα και να με μπατσίσετε.

Υ.Γ 42 Συνεχίζω να μην απολαμβάνω τα ανώνυμα mails που με αποκαλούν άσχετη, βλάχα και διάφορα άλλα, αλλά τι να κάνουμε.
Υ.Γ. 42-2 Υπολογίζω πως θα συνεχίζω να σας πρήζω για καιρό. Συντονιστείτε.      

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/3/14, 12:03 μ.μ.

    Πέντε χρόνια είναι πολύ λίγα για να σε βαρεθούμε. Στα είκοσι το συζητάμε πάλι:P
    Άσε που δεν λες το κυριότερο, ότι μέσα από το μπλόγκινγ γνώρισες εμένα!
    Ε.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω πει και το έχω ξαναπεί βρε παραπονιάρικο. Μέσα από το μπλογκινγκ γνώρισα την παρέα μας. Βασικότατο.

      Διαγραφή
  2. Εύχομαι πολλά πολλά χρόνια λειτουργίας, εκατομμύρια επισκέψεις και κάθε χαρά στην προσωπική σου ζωή! Και μην ακούς τους "άσχετους" και "βλάχους", εμείς ... ΝΑΙ θέλουμε να μας πρήζεις!
    ΥΓ. Εγώ από σένα μαθαίνω και για συγγραφείς που διαφορετικά θα εξακολουθούσα να αγνοώ, και δεν ντρέπομαι να το πω... Η γνώση είναι σαν το σύμπαν κι ο διπλανός μας δάσκαλος, το πιστεύω αυτό.
    Καλή Συνέχεια, Κατερίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και καλά στο ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ και σε σένα!!!

    Εμπρός για τα επόμενα 500000 views!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερίνα,
    να τα εκατοστίσεις.
    Και πάνω απ' όλα τα βιβλία να γίνονται όλο και πιο πολύ
    σκέψεις, συζητήσεις, εξεγέρσεις,
    προτάσεις, προβληματισμοί,
    φουρτούνες και μπουνάτσες,
    σπίθες, φωτιές, πυρκαγιές,
    αύρες δροσιάς, θύελλες,
    φώτα, προβολείς,
    παγκάκια ξεκούρασης και γάργαρες πηγές μέσα την οδοιπορία της ζωής.
    Καλές αναγνώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, ευχαριστώ Πατριάρχα μου,
      Από αυτά τα ευχάριστα έχουμε πολλά, είμαι τρικυμιώδης.
      Καλές αναγνώσεις και σε σας.

      Διαγραφή
  5. Χαίρομαι πάρα,πάρα,πάρα πολύ που υπάρχεις.Ως Διαβάζοντας.Ως Booktalks.Ως Κατερίνα.

    Το καλό βιβλίο-ποιο είναι,τι σημαίνει,πως μπαίνει στην καθημερινότητα όλων κτλ κτλ -είναι μια ωραία, μεγάλη περιπέτεια με μπόλικη αναζήτηση, που συνήθως κρατάει και μια ζωή.Όποιος λοιπόν αγαπάει την ανάγνωση και συμμετέχει στην περιπέτειά της,δημιουργεί σχεδόν αυτόματα τις συνθήκες διάδοσής της,όπως μπορεί και όπως τις καταλαβαίνει,όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.

    Το Διαβάζοντας είναι πανάξια απόδειξη των παραπάνω και το αγαπάω γιατί π ρ ο σ φ έ ρ ε ι στην φιλαναγνωσία χωρίς κομπασμούς και δηθενιές,από εκείνες που πριν φανούν (και) βιβλιόφιλα ιστολόγια, τελικά έδιωχναν τον πολύ κόσμο από το καλό βιβλίο,στερώντας του το προβάδισμα από το θεωρούμενο εμπορικό,γιατί έθαβαν το ίδιο το βιβλίο κάτω από τις επικές αναλύσεις επίδειξης ελληνικών και άλλων τινών από τους παντογνώστες γράφοντες.Φυσικά δεν ακυρώνω τους εξαιρετικούς και καταρτισμένους βιβλιοκριτικούς που μόχθησαν -χωρίς να προβάλουν τους εαυτούς τους και μόνον-για το καλό βιβλίο. Κάθε άλλο,έμαθα από αυτούς και τους χρωστάω πάρα πολλά.
    Αλλά βαρέθηκα τις αναίτιες χολές σε μιαν εποχή που ναι, υπάρχει το διαδίκτυο και επιτέλους "άνοιξε" η δυνατότητα να μιλήσουν κι άλλοι για τα καλά βιβλία,που διαβάζουν.Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ,που λένε.Ή μάλλον δεν τα ακούω, πια,καθόλου γιατί προέχουν άλλες ανάγκες.Το ίδιο να κάνεις κι εσύ, Κατερίνα!

    Χρόνια πολλά στο αγαπημένο μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις πόσο χαίρομαι που υπάρχεις Βιβή μου, και το blog σου και η φιλιά μας και οι συμβουλές σου. Όλα.

      Διαγραφή
  6. Συντονίστηκα και ετοιμάστηκα για το πρήξιμο που μας υπόσχεσαι...

    Χρόνια πολλά στο ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος28/3/14, 2:48 μ.μ.

    μέσα στα δύο χρόνια που διαβάζω αυτό το μπλογκ έχω γλιτώσει κι εγώ αρκετή σαβούρα και έχω γνωρίσει βιβλία που διαφορετικά δεν θα έπιανα στα χέρια μου (πχ επιστημονικής φαντασίας). επίσης είναι μία από τις σελίδες που επισκέπτομαι καθημερινά για να ''κάνω χάζι''. ευχαριστώ και για τα δύο!

    θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος28/3/14, 6:45 μ.μ.

    ευχομαι τα καλυτερα!η Bιβη Γ.,ως συνηθως,ευστοχη.μεσα απο το blog σου γνωρισα και ξαναθυμηθηκα συγγραφεις,βιβλια,αποψεις.ευχαριστω απο καρδιας.Καρβουνη Ανδριανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ανδριανή μου για τα καλά λόγια και την υποστήριξη.

      Διαγραφή
  9. Θεωρούμαι από τους τελευταίους που "ανακάλυψαν" το όμορφο ιστολόγιό σου και τη δουλειά σου. Ομολογώ ότι δεν έχω άποψη από την ιστορία του μπλογκ, την οποία σέβομαι και δεν έχω λόγο να μην την αποδεχθώ όπως την αναφέρεις, απλά, όμορφα και ανθρώπινα.
    Εύχομαι τα καλύτερα....! μην το παρατήσεις. Γόνιμοι χώροι δημιουργίας συνθέτουν σε πολλαπλό επίπεδο ένα κίνημα πολιτισμού που έχουμε κατά πολύ ανάγκη.
    Χρόνια Πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι να ανακαλύπτουν το blog αξιόλογοι άνθρωποι.

      Διαγραφή
  10. Εύχομαι τα καλύτερα για αυτό το ιστολόγιο και για σένα γιατί έχεις πραγματικά κάνει εξαιρετική δουλειά! Χρόνια σας πολλά από καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή Κατερίνα,
    Ξέρεις πώς σε νιώθω αυτούς τους τελευταίους μήνες που σε παρακολουθώ ; Σαν την εμπροσθοφυλακή μας σε μια αχανή , ανεξερεύνητη χώρα, που ανοίγει τα μονοπάτια και σηματοδοτεί τις πηγές. Σε ευχαριστούμε ειλικρινά , η χαρτογράφησή σου είναι πολύτιμη - και εύχομαι πάντα να σε ανανεώνει αυτό το '' ξόδεμα '' στην ανάγνωση!
    Καταλαβαίνω ωστόσο και τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου και εύχομαι από καρδιάς να είσαι γερή και ακούραστη , για να κάνεις όσα αγαπάς .
    Καλή συνέχεια, καλές αναγνώσεις και καλές εμπνεύσεις στην συγγραφική σου πορεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή