2/5/12

«Η συζυγική ζωή», Sergio Pitol





Εξαιρετικά χαριτωμένο, με πολλές δόσεις χιούμορ, το μικρό βιβλιαράκι «Η συζυγική ζωή» του Σέρχιο Πιτόλ με συντρόφεψε καλά όσο έκανα γυμναστική (ναι είναι τόσο μικρό που το άρχισα και το τελείωσα στο γυμναστήριο).  Η Ζακλίν Κασκορό (η οικογένεια της την λέει ακόμα με το πραγματικό της όνομα Μαρία-Μαγδαλένα Κασκόρο) είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε φτωχή, αλλά παντρεύτηκε έναν άντρα που είχα τα κότσια να γίνει πλούσιος. Τι φρικτό, τότε, που αυτός είναι ένας άθλιος που την απατά συστηματικά. Για αυτό κι αυτή, βρίσκει εραστές, τους πείθει να τη βοηθήσουν να τον ξεφορτωθεί, και…..
Το μυθιστόρημα είναι μια εξαιρετική σάτιρα, ίσως η μαντάμ Σουσού του Μεξικού με λιγότερα επεισόδια και περισσότερη καυστικότητα, και μιλά για την ψωροπερηφάνια της νεόπλουτης κυράτσας που πλήττει και νομίζει πως της αξίζει η κουλτούρα, για τον εύκολο πλουτισμό που σε κάνει να ξεχνάς και να υποτιμάς τις ρίζες σου, για όλα αυτά που μας κάνουν εν ολίγοις ανθρώπους. Και όχι δεν πρόκειται για εγχειρίδιο για τη συζυγική ζωή, όπως υπονοεί ο τίτλος.

Υ.Γ. 1Συνεχίζω να τα πάω καλά με τους λατινοαμερικάνους συγγραφείς και δεν ξέρω που θα με βγάλει.

Υ.Γ. 2 Τον Σέργιο Πιτόλ δεν τον ήξερα, τον βούτηξα από το παζάρι παρορμητικά.

Υ.Γ. 3 Η εικοσάχρονη γυμνάστρια με κορόιδεψε που έφερα το βιβλίο μου. Μετά διάβαζε κάτι σημειώσεις για γιόγκα. Λέω να αλλάξω γυμναστήριο....


«Η συζυγική ζωή», Σέρχιο Πιτόλ, μετ. Κατερίνα Τζωρίδου, εκδ. Καστανιώτη, 2007, σελ.138





4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/5/12, 12:20 π.μ.

    ναι και εγώ τα πάω καλά με τους λατινοαμερικάνους.

    άσχετο,η πολιτεία είχε πάντα τέτοιες τιμές? σαραμάγκου με 4 ευρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχεδόν πάντα είχε πολύ καλές τιμές στα βιβλία εκτός ενιαίας τιμής. Ποιόν Σαραμάγκου βρήκες με 4 ευρώ; Υποθέτω πιέστηκαν κι αυτοί με τα τόσα μπαζάρ των οίκων και κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/5/12, 1:25 π.μ.

    τον άνθρωπο αντίγραφο. 4,79 για την ακρίβεια. και δεν είναι το μόνο. μπολάνιο, τζον λε καρέ, φουέντες... όλα 4-6 ευρώ. χάζεψε το μάτι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι, είχε πάντα καλές τιμές, αλλά όχι κι έτσι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή