Το Σάββατο που μας πέρασε ο Μιχάλης
Καλαμαράς, ή αλλιώς γνωστός ως ηλεκτρονικός αναγνώστης, διοργάνωσε μια μικρή μάζωξη
για καφέ και γνωριμία με το kindle.
Εγώ ως άσχετη- δεν είχα δει ως τότε kindle στη μούρη- αποφάσισα να το τολμήσω και να πάω. Πέρα λοιπόν
από τις όποιες ψυχολογικές ενστάσεις μου, o e-reader είναι ένα όμορφο
μαραφετάκι, η οθόνη του δεν κουράζει, το εσωτερικό του φως σε βοηθά τη νύχτα
στα αεροπλάνα, τα βαπόρια, τα τρένα και τα λεωφορεία, είναι μια ελαφριά κομψή συσκευή
που μπορείς να έχεις στην τσάντα σου μαζί με το άρωμά σου. Είναι όμως αυτή η συσκευή
βιβλίο; Η απάντηση είναι όχι- τουλάχιστον ακόμα.
Δυο βασικοί περιορισμοί κάνουν τον
e-reader απρόσιτο
στην ελληνική αγορά. Για αρχή τα e-books των περισσότερων ελλήνων εκδοτών –τη εξαιρέσει δυο εξ αυτών- είναι
κλειδωμένα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαβαστούν στο kindle παρά μόνον αν κανείς μπει στο κόπο
παράνομα να τα ξεκλειδώσει. Δηλαδή δίνεις τα ωραία σου λεφτά για να αγοράσεις
το βιβλίο (σε τιμή όχι και φοβερά μειωμένη σε σχέση με τη χάρτινη έκδοση) και μετά το διαβάζεις παράνομα στη συσκευή σου. Ε; Το δεύτερο είναι ακόμα χειρότερο,
κανένα χειροπιαστό τούβλινο κατάστημα δεν πουλά καμία συσκευή e-reader στην Ελλάδα. Αν θέλεις να το δεις
πριν το πάρεις πρέπει να έχεις κάποιον φίλο που να το έχει ή να πας σε μια μάζωξη
του Μιχάλη, όπως εγώ. Φέξε Μάη μου να φας τριφύλλι.
Αν τώρα είσαι διατεθειμένος να δώσεις
λεφτά από την πιστωτική σου κάρτα για να πάρεις μια συσκευή που δεν έχεις δει και ακουμπήσει πριν και να διαβάζεις κυρίως στα αγγλικά, τότε έχει σαφώς χρησιμότητα.
Το ίδιο αν εκπονείς κάποια εργασία που απαιτεί πολύ reference στα
αγγλικά που βαριέσαι να κουβαλάς μαζί σου. Για μας του υπόλοιπους μελανωμένους
χαρτοπόντικες η συσκευή στέκει μόνον σα gadget, ένα όμορφο βοήθημα που που και που δίνει ευχαρίστηση,
αλλά δεν πρόκειται να είναι η βασική πηγή ηδονής. Αν στο μέλλον αρθούν οι
περιορισμοί της ελληνικής αγοράς, πιθανολογώ πως δε θα γλιτώσουμε από τους e-readers στη ζωή μας.
Αν είναι καλό ή κακό μένει να αποδειχθεί. Για το παρόν πάντως, παραμένω αμετάπιστα
χαρτική.
Υ.Γ. Η φωτό είναι κλεμμένη από ανάρτηση του Μιχάλη και εννοείται πως τον ευχαριστώ για την ευκαιρία να δω τη συσκευή από κοντά.
Υ.Γ. Η φωτό είναι κλεμμένη από ανάρτηση του Μιχάλη και εννοείται πως τον ευχαριστώ για την ευκαιρία να δω τη συσκευή από κοντά.
μάλιστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό τώρα είναι καλό ή κακό; Πολύ επίσημο μου ακούστηκε....
ΔιαγραφήΤί κρίμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία στην Ελλάδα. Είμαι ελληνοαμερικανός και αγαπώ την ελληνική γλώσσα και τη λογοτεχνία της. Στη δουλειά μου ταξιδεύω πάρα πολύ, και γ' αυτό χαίρομαι πάρα, πάρα πολύ που έχω το Kindle μου. Έχω μία πλήρης βιβλιοθήκη στο Kindle, στις τέσσερεις γλώσσες που μιλώ· αγγλικά, ελληνικά, ισπανικά και γερμανικά. Έχω μυθιστορήματα, έντυπα για τη δουλειά μου, άρθρα, προσευχητάρι, βίοι αγίων, θρησκευτικά, κι άλλα, άλλα πολλά· σχεδόν 1.000 βιβλία. Δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστα βιβλία για το Kindle στα ελληνικά. Λίγα δωρεάν βιβλία στο διαδίκτυο, και μερικά απ' τις Εκδώσεις Καστανιώτη, και καμία ηλεκτρονικό ελληνικό λεξικό διαθέσιμο για το Kindle. Κάτι που χρειάζομαι πολύ, αφού είμαι ομογενής, και τα ελληνικά είναι δεύτερη γλώσσα για μένα. Ευτυχώς, όταν διαβάζω βιβλία στις άλλες τρεις γλώσσες, έχω λεξικά, δύγλωσσα και μονόγλωσσα, π.χ. ισπανο-αγγλικό και ισπανικό. Εύχομαι και ελπίζω, ότι με τον καιρό, θα βγάλουν και πάρα πολύ περισσότερα ελληνικά η-βιβλία για το Kindle και ελληνικά λεξικά. Μακάρι ο Θεός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως κρίμα, γιατί για όποιον ταξιδεύει είναι σωτήριο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο οι εκδοτικοί οίκοι όσο και οι εταιρείες με e-readers δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Ή μάλλον αντιλαμβάνομαι πόσο μικρή είναι η αγορά, αλλά θλίβομαι...
ΔιαγραφήΠιστεύω πως αυτή η συσκευή εμένα τουλάχιστον που διαβάζω αρκετά θα έπρεπε να με διευκολύνει, όχι να με δυσκολεύει.
Στέφανε, αν ενδιαφέρεσαι να βρεις αγγλοελληνικό λεξικό, ρίξε μια ματιά εδώ:
Διαγραφήhttp://www.eanagnostis.gr/2013/02/kindle-leksiko-aggloelleniko-dictionary.html
Ξέχασα να αναθέσω, το ότι στο εξωτερικό, ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γερμανία, Ισπανία, κι άλλες χώρες, το Kindle είναι το πιο αγαπημένο συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης στη αγορά. Και νομίζω ότι οι περισσότεροι ομογενείς στον κόσμο που έχουν ηλεκτρονικό αναγνώστη, έχουν το Kindle. ΑΣ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό το kindle, αλλά θα το πω όσο πιο ευγενικά γίνεται: μπροστά στο iPad, όλα τα υπόλοιπα είναι οδοντόκρεμες! Είναι το καλυτερότερο γκάτζετ που έχει δημιουργηθεί από σύστασης κόσμου και δηλαδής μη-σου πω ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που διαβάζω, επικοινωνώ, διασκεδάζω. iPad και ξερό ψωμί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο kindle έχει αυτή την οθόνη-χαρτί, όλα τα άλλα φωτίζουν σαν υπολογιστές και δεν είμαι σίγουρη ότι διαβάζει κανείς ολόκληρο βιβλίο άνετα, πτηνό μου....
ΔιαγραφήΚαλημέρα, το iPad με την οθόνη retina (βλ. εξαιρετική ανάλυση σε μοντέλα 3 και 4 του iPad) δεν κουράζει. Προσωπικά έχω διαβάσει πάνω από 15 βιβλία τον τελευταίο περίπου χρόνο που έχω προμηθευτεί τη συσκευή. Μπορείς να αγοράζεις απευθείας ηλεκτρονικά βιβλία (ξένα και ελληνικά - ελεύθερα και κλειδωμένα) και περιοδικά και να τα διαβάζεις χωρίς μετατροπές σε υπολογιστή ή παρανομίες. Το iPad όμως είναι φορητός υπολογιστής στην ουσία και όχι ένα απλό gadget (εξου και η τιμή). Σπύρος Χρυσικόπουλος (από Σαββατιάτικη σύναξη Μιχάλη για kindle)
ΔιαγραφήΔεν είμαι και το πιο έμπειρο κορίτσι του κόσμου σε αυτά τα θέματα, θα το κατάλαβες το Σάββατο. Αλλά από ipad εγώ προσωπικά δεν μπορώ να διαβάσω πολύ, όπως και στον υπολογιστή. Έχω και αστιγματισμό και δεν φοράω ποτέ τα γυαλιά μου... Άστα...
ΔιαγραφήΗ σύγκριση iPad με Kindle είναι εντελώς λάθος. Το πρώτο είναι λίγο απ' όλα, το δεύτερο μόνο για διάβασμα.
ΔιαγραφήΈχω Kindle εδώ και δύο μήνες περίπου και είμαι ενθουσιασμένος (http://www.drteddy.gr/drteddy-amazon-kindle).
Συμπτωματικά, τις ίδιες μέρες, έτυχε να χρησιμοποιήσω ένα iPad τελευταίας γενιάς θέλοντας να το δοκιμάσω μόνο για ανάγνωση. Ναι, πράγματι, η οθόνη είναι εντυπωσιακή, άψογη αναπαράσταση του κειμένου, αλλά, αγαπητέ μου πιγκουίνε, είναι... πολύ βαρύ για να το έχεις στο κρεβατάκι σου το βράδυ πριν κοιμηθείς. Δεν προσφέρεται για φανατικούς αναγνώστες, κακά τα ψέμματα.
Να μη μιλήσουμε για την μπαταρία...
Ως κάτοχος ενός Kobo Touch εδώ και 1,5 χρόνο έχω να πω πως για μένα είναι πλέον υπερπολύτιμο και ίσως αυτό που μου επέτρεψε να διαβάζω τόσο πολύ. Βέβαια διαβάζω σχεδόν αποκλειστικά αγγλόφωνα βιβλία και κυρίως για αυτό τον λόγο έχει τόσο νόημα αυτό που μόλις έγραψα καθώς από αυτά που βλέπω (και συμφωνώ με την Κατερίνα), η καταστασή με τα ελληνικά e-books είναι ακόμα τραγική εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την διάθεση e-book readers στην Ελλάδα, νομίζω ότι έχω δει διάφορα και στο Public και στο Πλαίσιο στο παρελθόν. Δυστυχώς δεν είναι οι καλές/δυνατές μάρκες όπως Amazon Kindle, Kobo, Nook κτλ αλλά κάποιος που δεν γνωρίζει μπορεί να πάρει μία ιδέα.
Και Πιγκουίνε, θα μου επιτρέψεις να σχολιάσω ότι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η σύγκριση μεταξύ των δύο καθώς είναι εντελώς διαφορετικές συσκευές που απλώς έχουν κοινά στοιχεία. Κατά την γνώμη μου (και όντας κάτοχος και των δύο) δεν υπάρχει καλύτερη συσκευή για ανάγνωση κειμένου (δεν αναφέρομαι σε περιοδικά/εφημερίδες αλλά βιβλία όπως πχ μυθιστορήματα, νουβέλες κτλ) από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες τύπου Kindle, Kobo κοκ. Για αυτή την δουλειά και μόνο φτιάχτηκαν και την κάνουν εξαιρετικά!!!
Δεν υπάρχουν πια, ούτε στο Public, ούτε στο Πλαίσιο, έψαξα... Κι έχεις απόλυτο δίκιο, άλλο e-reader, άλλο ipad, άλλη χρήση, καμία σύγκριση.
ΔιαγραφήΓια το κομμωτήριο καλό θα ΄ναι :-P
ΑπάντησηΔιαγραφή(Για να μη βλέπουν οι άλλες τι κάνεις και να μη νιώθεις κι εσύ άβολα να βγάλεις απ την τσάντα σου ένα βιβλίο, ενώ περιένεις με τη βαφή στο κεφάλι)
Α.
Α, κι εγώ νόμιζα για να διαβάσεις τις "πενήντα αποχρώσεις του γκρι" με την ησυχία σου... :)
ΔιαγραφήΠλάκα κάνω, τα κομμωτήρια είναι από τα πιο άβολα μέρη για διάβασμα, πολύ χρόνος χαμένος, κι όλοι σε κοιτάνε.
Το Kindle δεν είναι βιβλίο, όντως. Είναι συσκευή ανάγνωσης βιβλίων. Όπως το βίντεο και το dvd player για τις ταινίες. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το κόστος του με το κόστος ενός χάρτινου βιβλίου. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα αγοράσεις μια συσκευή ανάγνωσης/ηλεκτρονικό αναγνώστη όπως το kindle paperwhite(amazon.com), το kobo touch (fnac.com), το cybook odyssey (bookeen.com αλλά και Καστανιώτης στην Ελλάδα), έχεις ήδη στη διάθεση σου δεκάδες δωρεάν (νόμιμα) ηλεκτρονικά, ή όπως εγώ προτιμώ να τα λέω, ψηφιακά βιβλία. Μπορείς να διαβάζεις τα δεκάδες PDF αρχεία που έχεις μαζέψει στον υπολογιστή χωρίς να χαλάς χαρτί και μελάνι για να τα εκτυπώνεις. Μπορείς να σερφάρεις στο διαδίκτυο, σε μερικά μπορείς να ακούς αρχεία μουσικής με ακουστικά, μπορείς να συμβουλεύεσαι λεξικό για άγνωστες λέξεις χωρίς να κλείνεις το βιβλίο κ.α. Μάλιστα το Cybook Odyssey νομίζω ότι μπορείς να το πιάσεις στα χέρια σου στο κατάστημα του Καστανιώτη (δεν έχω κάποια σχέση με την εταιρεία). Πάντως, στην εποχή του internet μπορείς να δεις πληθώρα βίντεο με παρουσιάσεις των συσκευών και να ενημερωθείς πλήρως για αυτές χωρίς να τις έχεις πιάσει στα χέρια σου. Για να κλείσω, την εποχή που διανύουμε το ψηφιακό βιβλίο είναι πολύ μπερδεμένη υπόθεση στην Ελλάδα, πέρα από την αντιμετώπισή του ως Εωσφόρου της Αποκαλύψεως από εκδότες και αναγνώστες, και οι ταμπλέτες, όπως μεταξύ άλλων και το iPad, είναι πιο βολικά για την άμεση πρόσβαση σε ψηφιακά βιβλία. (Σπύρος Χρυσικόπουλος)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, η αλήθεια είναι πως ο μέσος ηλεκτρονικός αναγνώστης συγκρίνεται στην τιμή με περίπου 15-20 βιβλία... Δεν εννοούσα φυσικά αυτό, εγώ μιλούσα για την αίσθηση ενός ανθρώπου που διαβάζει τα βιβλία στην καθημερινότητά του και αν αυτό μπορεί να το υποκαταστήσει ένας e-reader. Εγώ ας πούμε δεν έχω pdf που θέλω να διαβάσω, διαβάζω τα σχετικά με το επάγγελμά μου στον υπολογιστή, χρειάζομαι έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη καθαρά για τα λογοτεχνικά. Κι αυτό προς το παρόν μοιάζει δύσκολο στην Ελλάδα.
ΔιαγραφήΧάρηκα που τα είπαμε κι από δω, Σπύρο. :)
Υ.Γ. Όπως και να το κάνουμε τα βίντεο δεν είναι το ίδιο με το να δεις μια συσκευή στην πραγματικότητα.
Από τότε που πήρα ereader (kindle εδώ και έναν χρόνο, CyBook Opus πριν δυο χρόνια) σταμάτησα τα χάρτινα βιβλία. Είναι πολύ πιο εύχρηστο, ελαφρότερο και μικρότερο από οποιοδήποτε χάρτινο βιβλίο αλλά και με εικόνα που δεν σε κουράζει όπως του υπολογιστή. Είναι σαν να διαβάζεις χάρτινο βιβλίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω μόνιμα μαζί μου και διαβάζω μόλις βρω ευκαιρία. Χώρια που πια προτιμώ να διαβάζω βιβλία στα αγγλικά , καθώς με βοηθάει αρκετά το αγγλοαγγλικό λεξικό που περιέχει το kindle.
Αυτό είναι πιθανώς το μέλλον. Αν και με τους ρυθμούς που διαβάζω εγώ, το να διαβάζω μόνο στα αγγλικά, που δεν είναι η μητρική μου γλώσσα, είναι ενδιαφέρον κάποιες φορές, αλλά δεν μπορεί να γίνει η νόρμα μου. Αναμένω κάτι καλύτερο στα ελληνικά...
ΔιαγραφήΣυμφωνώ μαζί σου
ΑπάντησηΔιαγραφήείμαι κι εγώ του βιβλίου
και της μυρωδιάς του
καληνύχτα
Καλώς όρισες στην blogoσφαιρα doris... Καλή σου μέρα.
ΔιαγραφήΔεν έχεις άδικο Κατερίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βιβλίο είναι πάντα χαρτί με γράμματα. Δύσκολα αυτό θα αλλάξει ό,τι κι αν εφεύρει η τεχνολογία.
Μνήμες αιώνων το προστατεύουν.
Την καληνύχτα μου
Αν και αυτό μου ακούγεται κάπως συντηρητικό, να πω την αλήθεια, ίσως το ίδιο να έλεγαν και οι αντιγραφείς-καλόγεροι για την τυπογραφία. Πάντως δεν είμαι πεισμένη πως σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει, αυτή η αλλαγή θα έρθει τόσο σύντομα, ούτε τόσο ανώδυνα.
ΔιαγραφήΚαλή μέρα!
Είμαι υπέρ της ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Όσον αφορά τους δύο προβληματισμούς σου,ισχύει μόνο ο ένας, τα δύο κορυφαία μοντέλα (Kindle και Kobo) δεν υπάρχουν σε καταστήματα στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά τον προβληματισμό σχετικά με το φόρματ των ελληνικών βιβλίων, αυτός ο περιορισμός υπάρχει μόνο στο Kindle. Οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι διαθέτουν τα e-books τους σε μορφή epub που είναι και η "ανοιχτή" μορφή για ηλεκτρονικά βιβλία (αλλιώς, η "στανταρντ" μορφή). Διαβάζονται από σχεδόν όλους τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες με εξαίρεση το Kindle. Βασικά δεν υπάρχει λόγος να πάρεις Kindle, εκτός αν θέλεις να ψωνίζεις από το Amazon και μόνο (γιατί κάποιος να θέλει να περιοριστεί σε μόνο ένα κατάστημα, ειδικά όταν δεν υποστηρίζει τα ελληνικά βιβλία;)
Προσωπικά διαθέτω ένα Kobo Glo, είναι ακριβώς η ίδια τεχνολογία με το καινούριο Kindle (μάλιστα σου δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές στο πως παρουσιάζονται τα κείμενα και έχει και την έξτρα δυνατότητα επιπλέον αποθήκευσης), με εσωτερικό φωτισμό για τη νύχτα, κτλ. Μπορείς και κατεβάζεις κανονικότατα τα ελληνικά βιβλία από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους χωρίς περιορισμούς.
Η αλήθεια είναι πως γλυκοκοιτάω τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, αλλιώς δεν θα ασχολούμουν. Αλλά νιώθω κάπως γρια για να ασχοληθώ σε βάθος, θα ήθελα να ήταν πιο εύκολο, να ήξερα τί να πάρω, να μην χρειαζόταν να το ψάξω.
ΔιαγραφήΓεια σας και από μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω την πρωτοβουλία να πάρω μέρος στην κουβέντα σας, ως πρόσφατη κάτοχος ενός e-reader, του Cybook Frontlight της Bookeen. Τους ενδοιασμούς μου σχετικά με την ιερότητα του βιβλίου-αντικειμένου και την αγάπη μου γι' αυτό τους έκαναν να υποχωρήσουν η ευκολία της πρόσβασης που προσφέρει ο ηλ. αναγνώστης σε πάρα πολλά βιβλία κλασικα που μπορεί να βρει κανείς δωρεάν και τα οποία και να ήθελα δεν θα μπορούσα στην παρούσα φάση να αποκτήσω, χώρια το πρόβλημα του χώρου. Από την επιθυμία να παρακολουθήσω ένα δωρεάν λογοτεχνικό πρόγραμμα του Coursera ξεκίνησαν όλα, για το οποίο θα χρειαζόταν να διαβάσω κάποια κλασικά έργα που μπορούσα μεν να βρω δωρεάν σε ψηφιακή μορφή, αλλά μου ήταν αδιανόητες οι προοπτικές τόσο της εκτύπωσής τους όσο και της ανάγνωσής τους στον υπολογιστή. Έτσι το αποφάσισα και διεξήγαγα τη σχετική έρευνα αγοράς μέσω ίντερνετ. Πολύ σύντομα εγκατέλειψα την ιδέα του kindle, επηρεασμένη από γνώμες ελλήνων χρηστών, για λόγους που αναφέρονται και εδώ από προηγούμενους σχολιαστές. Κατέληξα μετά από ψάξιμο και πονοκέφαλο ημερών στο Cybook Frontlight και μπορώ να σας πω ότι είμαι ευτυχέστατη για την επιλογή μου. Ελαφρύ, άνετο και εξυπηρετητικό στο σκοτάδι, είναι τόσο βολικό που πιστεύω πως αξίζει τα λεφτά του (163 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς απευθείας από τη μητέρα-εταιρεία) για την πληθώρα των αγορών που με γλιτώνει. Μπορεί να μην είναι βιβλίο, αλλά το βιβλίο δεν είναι μόνο το αντικείμενο, είναι και, μάλλον κυρίως, το περιεχόμενο. Υπάρχουν άλλωστε ήδη εδώ στο σπίτι μου αρκετά βιβλία, αγαπημένα και για λόγους πέραν του περιεχομένου τους και είμαι σίγουρη ότι θα έρθουν κι άλλα. Προς το παρόν δηλαδή δεν βλέπω (για μένα τουλάχιστον) κάποιο ζήτημα υποκατάστασης αλλά διαφορετικής χρήσης.
*Περιττό να αναφέρω πως δεν έχω ξεκινήσει ακόμα να διαβάζω τα κλασικά για τα οποία το αγόρασα, αλλά έχω βουτήξει σε ελληνικά διαθέσιμα, από Καστανιώτη και τα ελεύθερα με άδεια Creative Commons.
Μου αρέσει η εμπειρία σου bookwings, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν θα το τολμήσω, αλλά έτσι ιδανικά θα ήθελα να είναι και η δική μου σχέση με έναν e-reader.
Διαγραφή