23/1/13

"Το θηρίο στη ζούγκλα", Henry James





Ο Henry James ήταν ένας μάγος της νουβέλας, ήξερε να χειρίζεται τη φόρμα αυτή καλύτερα από κάθε άλλο. Το εξαιρετικό «Το στρίψιμο της βίδας» πιστεύω πως έχει στοιχειώσει κάποια από τα βράδια κάθε βιβλιόφιλου που σέβεται τον εαυτό του. Όμως και το λιγότερο γνωστό «Το θηρίο στη ζούγκλα» είναι ένα κομψοτέχνημα, με πολύ λίγα λόγια οδηγεί την πλοκή στο τέλος, που δεν είναι αναπάντεχο αλλά το περιμένεις, και το βλέπεις, και το αισθάνεσαι με ένταση ∙ θέλεις να το φωνάξεις στον ήρωα, αλλά αυτός, τυφλός, εγωιστής και αλαζόνας, δεν καταλαβαίνει.

Ο Τζων Μάρτσερ είναι ένας άνθρωπος που ζει υπό την πίεση ενός τρομερού μυστικού κι αυτό διαποτίζει ολόκληρη την ύπαρξή του, τον κάνει σημαντικό. Τυχαία σε μια επίσκεψη ανακαλύπτει πως αυτό το φοβερό πράγμα το είχε αποκαλύψει πριν δέκα χρόνια σε μια γυναίκα που ως τότε δεν θυμόταν καν, την Μαίη Μπάρτραμ. Έκτοτε οι δυο τους θα ενωθούν με μια φιλία αποκλειστική, θα κάνουν όνειρα και θα μοιραστούν τερατώδεις φαντασιώσεις, ώσπου εκείνη θα πεθάνει μόνη, έχοντας ανακαλύψει τι ήταν αυτό που τους κατέφαγε όλη τους τη ζωή κι αυτός θα μείνει πίσω να αναρωτιέται.

«Το θηρίο στη ζούγκλα» δεν εμφανίζεται ποτέ, εκτός αν το έχουμε μέσα μας, κατοικοεδρεύει στον ανθρώπινο ψυχισμό, καθορίζει χαρακτήρες και ζωές. Και το πώς ζει κανείς - άλλοι από επιλογή και άλλοι από καθαρή τύχη μπορεί τελικά να ζήσουν παρόμοια πράγματα – έχει να κάνει με αυτό που είναι και το πόσο καλά επιλέγει να μάθει τον εαυτό του.

 "Το θηρίο στη ζούγκλα", Χένρι Τζέιμς, μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδ. Άγρα, 2004, σελ.102

Υ.Γ. Στην αρχή πολύ χάρηκα που πήρα ένα τέτοιο βιβλίο με 1,94€, τώρα όμως σα να ντρέπομαι, δεν είναι αυτή η τιμή του....


15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/1/13, 11:25 π.μ.

    Και το "η εικόνα στο χαλί" είναι πολύ καλό και αυτό διατίθεται στην κανονική του τιμή, οπότε δεν θα αισθάνεσαι ενοχές αν το πάρεις.
    Ε.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορόιδευε, αλλά 2€ ούτε για περιοδικό δεν δίνεις πια. Δεν ξέρω γιατί, με έπιασε το παράπονο για τα βιβλιαράκια μας, σα να απαξιώνονται κάπως.

      Υ.Γ. Στην επόμενη παραγγελία θα μου περάσει....

      Διαγραφή
  2. Μπα,Κατερίνα μου,δεν απαξιώνονται,σώζονται,νομίζω,από την πολτοποίηση.

    Κι έπειτα τι να τα ξαναλέμε,θέλω πχ να διαβάσω (και)το καινούργιο του Αλέξη Σταμάτη, για παράδειγμα-μάλιστα εμένα μ'αρέσει,ως τώρα,ο Σταμάτης-αλλά κάνει 17 ευρώ το σκασμένο...
    Κι άμα δεν μ'αρέσει,να κλαίω τέτοιο αστρονομικό ποσό,δε λέει.
    Και την "Τριλογία του Βερολίνου" θέλω,που κάνει κοντά 30 και δεν την πήρα,η ηλίθια, όταν είχα τα μέσα ως δαιμόνια βιβλιοπώλισσα,βάλε και κάτι πολιτικές παπαρολογίες που έχω εθιστεί και τις διαβάζω τέτοιους καιρούς να παρηγορούμαι με τις ωραίες θεωρίες των σοφών και σουμάρισε:30 το ένα,17 το άλλο,15,19,24,27 κτλ δεν γίνεται,δεν (αντ)έχω!

    Προσφορές λοιπόν,παλιοί τίτλοι και ξερό ψωμί,χαχα,έρχεται κι αυτό παιδιάααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, είναι δυνατόν να μην έκανες μια γερή μπάζα σε τιμές χονδρικές πριν το κλείσεις; Έλα ρε Βιβούλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ του΄δωσα και κατάλαβε,αλλά πάλι δεν...φτάνει,καταλαβαίνεις,η ταμαχιά που λέγαμε παλιότερα,βλέπω πχ ένα που του κάνεις ανάρτηση και λέω,αχ,αυτό δεν το έχω,ένα δεύτερο σε άλλο μπλογκ,αχ,μου ξέφυγε ετούτο κοκ.Βιβλιοταμαχιά αγιάτρευτη.

      Διαβάζω τον " Άνθρωπο που Αγαπούσε τα Σκυλιά ",έχω την αίσθηση ότι ο Παδούρα έγραψε όντως μεγάλο μυθιστόρημα κι ότι δικαίως το βαθμολόγησες τόσο γενναιόδωρα.

      Διαγραφή
    2. Μου φάνηκε έργο ζωής το βιβλίο του Παδούρα

      Διαγραφή
  4. Με περιμένει να το διαβάσω!
    1,94! Αυτές είναι τιμές! Ευτυχώς δεν πέφτουν μόνο οι μισθοί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/1/13, 9:21 μ.μ.

    δεν ξέρω τι λες εσύ αλλά εμένα πολύ μ'αρέσει που βρίσκω με το πολύ 5 ευρώ σαραμάγκου, λέσινγκ, καλβίνο, φουέντες, μπολάνιο και άλλους. στο κάτω κάτω η αξία ενός βιβλίου δεν μπορεί να κοστολογηθεί.
    εγώ πάντως είχα μεγαλύτερες προσδοκίες από το θηρίο. όχι ότι δεν μου άρεσε βέβαια.

    θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε λέω ωραία είναι, και το εκμεταλλεύομαι φυσικά. Αλλά ξέρω 'γω...

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως ξεπουλάν οι εκδότες, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ειδικά οι εκδόσεις Άγρα, τι να πω, σε αυτές τις τιμές που βάζουν τα βιβλία τους είναι σαν να λένε αγοράστε γιατί χανόμαστε.
      Φαντάζομαι τι θα γίνει στο παζάρι στην Κοντζιά! Τυχεροί όσοι βρεθούν στην ΑΘήνα.

      Διαγραφή
    3. Αυτός είναι ο φόβος μου librarian, πώς κάτι δεν πάει καλά....

      Θα πάω στο παζάρι αλλά δεν έχω μεγάλες προσδοκίες. Ίδωμεν.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος25/1/13, 9:53 μ.μ.

    εντάξει τον καταλαβαίνω αυτόν τον φόβο αλλά δεν μπορώ να τον συμμεριστώ. εάν υποθέσουμε ότι οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν τέτοιες τιμές πάνε για φούντο, τότε ο τελευταίος που ευθύνεται γι'αυτό είναι ο αναγνώστης. ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης να το έχουν οι ίδιοι οι οίκοι. και εσύ έχεις σχολιάσει στο παρελθόν τις παράλογες τιμές των νέων κυκλοφοριών.
    στο παζάρι που είχε γίνει στο river west είχα πάρει το φαρενάιτ 451 (4 ευρώ), τον άνεμο στις ιτιές (2 ευρώ) και τους παράνομους του άρη φακίνου (4 ευρώ). ήταν ανανεωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.

    θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, φυσικά. Απλά το ένα άκρο, 20 ευρώ για κάθε βιβλίο δεν δικαιολογεί το άλλο. Το βιβλίο είναι υπερτιμημένο όταν πρωτοκυκλοφορεί και τώρα πια καταλήγει μετά από κάποια χρόνια να έχει όσο ένα πακέτο τσίχλες. Υπάρχει και μέση οδός, τα βιβλία δεν είναι εδώδιμα εποχιακά....

      Αν κλείσουν οι οίκοι θα καταλήξουμε με πολλούς εξαντλημένους τίτλους (όπως με τα ελληνικά γράμματα) κι αυτό μας πλήττει και ως αναγνώστες.


      Θα πάω στο παζάρι στην Κοτζιά αύριο και θα σας πω εντυπώσεις.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/1/13, 6:09 μ.μ.

      ναι το καταλαβαίνω αυτό που λες. απλά δε νομίζω ότι έχει σχέση η τιμή ενός βιβλίου με την αξία του. δηλαδή δεν νιώθω ότι υποβιβάζεται όταν πωλείται 2 ευρώ. αντίθετα υποβιβάζεται όταν κυκλοφορεί με μια μετάφραση της πλάκας και μια έκδοση της πλάκας, γιατί ο εκδοτικός οίκος θέλει να προλάβει το γκελ που κάνει ένα βιβλίο είτε λόγω απονομής νόμπελ, είτε λόγω θανάτου του συγγραφέα για παράδειγμα.
      δυστυχώς το βιβλίο είναι μια βιομηχανία σαν τις άλλες. έχει ''νόμους της αγοράς'', ''μάρκετινγκ'', ''περιθώριο κέρδους'' και τα λοιπά. οπότε με αυτή τη βάση, ένα βιβλίο ισοδυναμεί με ένα πακέτο τσίχλες, όσο και αν πωλείται.

      αύριο κυριακή? λογικά θα έχει αρκετό κόσμο. υπομονή και καλές ανακαλύψεις!

      θ.

      Διαγραφή