12/1/13

Η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ





Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω καμία μα καμία διασύνδεση με το ΕΚΕΒΙ, δεν ξέρω ποιοι είναι οι διευθυντές του, αν τα κάναν όλα σωστά ή όλα λάθος αυτά τα χρόνια λειτουργίας του. Όμως η είδηση για την κατάργησή του με πόνεσε. Για αρχή είναι το θέμα της biblionet, του μοναδικού αρχείου στην Ελλάδα για ό,τι εκδίδεται που την έστησε το ΕΚΕΒΙ και τη συντηρούσε αυτό. Θέλω να ελπίζω πως οι άνθρωποι που θεώρησαν πως δεν χρειάζεται ένας ξέχωρος οργανισμός για το βιβλίο τουλάχιστον δεν θα παρατήσουν ένα τόσο σημαντικό έργο. Από την άλλη το ΕΚΕΒΙ είχε ένα σωρό δράσεις- παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, τον ιστότοπό του, την περιβόητη Φιλαναγνωσία- που υποπτεύομαι πως θα κάνουμε καιρό να ξαναδούμε από επίσημο φορέα για το βιβλίο στην Ελλάδα.

Τούτη η χώρα πάσχει από έλλειμμα παιδείας, αφήνει τα βρακιά της ανοιχτά να μπαίνει ο πρώτος τυχών γιατί δεν μπορεί να βάλει δυο προτάσεις στη σειρά, να αρθρώσει λόγο. Οι κυβερνώντες μας δυσκολεύονται και στα βασικά, πόσο μάλλον σε μια «πολυτέλεια» σαν το βιβλίο, ξεχαρβαλώνουν το σύστημα υγείας, αφήνουν τα παιδιά μας χωρίς δασκάλους, για αυτούς η λογοτεχνία είναι ψιλά γράμματα. Κι όμως, μια χώρα που δεν παράγει πολιτισμό, που δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την τέχνη, πεθαίνει, μαραζώνει, αναλώνεται στο πότε θα πάρει τη σύνταξη. Αν δεν τους άρεσε ο τρόπος που λειτουργούσε το ΕΚΕΒΙ είχαν κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να το αλλάξουν. Η κατάργηση σε τι αποσκοπεί δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω... 



13 σχόλια:

  1. Τα ίδια σκέφτηκα Κατερίνα και χαίρομαι που το θίγεις. Κι ακόμα πως όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν (αν ήταν) το προσωπικό μπορούσε να αλλάξει.
    Κι όμως συνάδελφοι συγγραφείς που εκτιμώ (κι απείρως πιο δημοφιλείς και γνωστοί από εμένα) χάρηκαν. Ακόμα τα επιχειρήματα για τον πανηγυρισμό δεν τα έχω δει και με τρώει η περιέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποψιάζομαι πως τα επιχειρήματα θα έχουν μια...προσωπική χροιά, θα θεωρούν πως κάποτε αδικήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το ΕΚΕΒΙ. Αλλά αν αφήσουμε τις προσωπικές εμπάθειες στην άκρη, είναι σίγουρα χασούρα το να χαθεί ένας οργανισμός που είχε για μοναδική του ασχολία το Βιβλίο.

      Διαγραφή
  2. Ο πολιτισμός άλλωστε σε αυτή τη χώρα, πάντα αποτελεί "πρώτη" προτεραιότητα! Κρίμα...

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς όμως αποφάσισαν μόλις σήμερα τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision. Με ... προϋποθέσεις όμως. Ποιες; Μα να έχουν κέρδος. Τελικά, βάζουν κάτι πάνω από τα κέρδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, όπως δεν έβαζαν τόσα χρόνια. Το κέρδος της τσέπης τους, βεβαίως....

      Διαγραφή
  4. Οι περισσότεροι πολιτικοί δεν διαβάζουν ούτε το μνημόνιο που ψηφίζουν.
    Και, όταν διαβάζουν, θεωρούν ότι αυτό το σπορ είναι μόνο για την ελίτ. Οι υπόλοιποι πρέπει να μείνουν απαίδευτοι και χειραγωγήσιμοι. Μόνο έτσι διατηρούν τα κεκτημένα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι αυτό είναι η πιο ανησυχητική σκέψη από όλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ίδια σκέφτομαι κι εγώ. Πόσο κρίμα είναι αυτά τα λίγα καλά που έγιναν να πεταχτούν τα σκουπίδια. Δεν λέω ότι το ΕΚΕΒΙ ήταν άψογο, σίγουρα θα μπορούσε να γίνει καλύτερο αλλά έτσι σίγουρα δεν γίνεται. Αυτό που με εξοργίζει είναι η κοινή γνώμη. Δες τα σχόλια των αναγνωστών στο σχετικό άρθρο του Βήματος. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι τέτοιοι φορείς δεν χρειάζονται. Κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σχόλια στο Βήμα είναι κατευθυνόμενα όπως σε όλες τις εφημερίδες. Δεν με εκνευρίζει αυτό, με ενοχλεί που βλέπω πολλούς από τον κόσμο του βιβλίου είτε να κοιμούνται μακαρίως είτε να χαίρονται κρυφά.

      Υ.Γ. Χαίρομαι που βλέπω πάλι συχνές αναρτήσεις στις Βολτίτσες. Μας λείψατε...

      Διαγραφή
    2. Κατευθυνόμενα λες, ε; Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, μιας και γράφω και εγώ συχνά.
      Σε ευχαριστώ Κατερίνα! Είμαστε εδώ ακόμα και όταν δεν αναρτούμε!
      Καλημερα :)

      Διαγραφή
    3. Είναι αρκετά κατευθυνόμενα, αν δεις την πολιτική γραμμή της κάθε εφημερίδας - ειδικά στο βήμα είναι εμφανέστατη- καταλαβαίνεις αμέσως ποιά είναι τα αυθεντικά.

      Χαίρομαι, σας συμπαθώ πολύ...

      Διαγραφή
  7. Κι αυτή η κατάργηση, Κατερίνα, σαν τις άλλες καταργήσεις: όλες αποσκοπούν στην εξαθλίωση. Στη σκόπιμη εξαθλίωση όλων όσων δεν εμπλέκονται με τα κυκλώματα και τα παρακυκλώματα εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή